Afbeeldingen:
Artform NO. 1

English

ProcesCyclusTest

Werkwijze ProcesCyclusTest (geautomatiseerd)

Testen van Use Cases: De stappen die ondernomen moeten worden om geautomatiseerd tot een specificatie voor een ProcesCyclusTest te komen zijn:

  1. Bepalen/invoeren padcombinaties;

    COVER genereert testgevallen testmaat 1 en 2

  2. Vaststellen initiŽle gegevensverzameling;
  3. Opstellen testscript.
Zie ook: Werkwijze ProcesCyclusTest (handmatig)

Bepalen/invoeren padcombinaties

Bij ieder gevonden beslispunt moeten padcombinaties worden gemaakt. Een padcombinatie is een koppeling van een actie vůůr een beslispunt met een actie nŠ datzelfde beslispunt. Bij de vervaardiging van padcombinaties is het verstandig om de acties eerst te nummeren. SequentiŽle acties tussen twee beslispunten krijgen hierbij ťťn gezamenlijk nummer. Alle padcombinaties, dus alle combinaties van twee opvolgende acties met daartussen een beslispunt, moeten worden uitgeschreven. In het volgende voorbeeld is dit uitgewerkt.
Gegeven is de volgende Use Case met bijbehorende beschrijving:


fig.2 Activity Diagram van de Use Case: Manage Courses

Bij de afdeling cursusadministratie komen mutatieformulieren binnen betreffende zelf gemaakte en/of aangekochte cursussen. De mutatieformulieren komen binnen bij het afdelingshoofd die deze formulieren verzamelt, autoriseert en 1 keer per maand doorgeeft aan een medewerker van de afdeling. Afhankelijk van de soort mutatie (wijzigen, invoeren of verwijderen) wordt een activiteit met betrekking tot de cursus-gegevens opgestart. Nadat de betreffende mutatie is doorgevoerd, wordt het volgende formulier verwerkt. Na verwerking van alle formulieren geeft de medewerker bericht van verwerking aan het afdelingshoofd.

De padcombinaties bij beslispunt A: (1,2); (1,3); (7,2); (7,3);
bij beslispunt B: (3,4) en (3,5);
bij beslispunt C: (2,6); (4,6); (5,6); (2,7); (4,7); (5,7);

Quick-start: Invoeren padcombinaties

COVER heeft een Quick-start mogelijkheid. Op basis van enkel en alleen de bovenstaande padcombinaties leidt COVER de testpaden voor zowel testmaat 1 als testmaat 2 af.
Na invoer van de padcombinaties bij de beslispunten A,B en C levert COVER deze uitvoer in de vorm van een RTF-file die naar je e-mail adres wordt gestuurd.

COVER: Testgevallen generatie

Door bij de invoer van de padcombinaties de acties te beschrijven die dan plaats vinden, kan COVER de testgevallen uitschrijven. De opgestuurde RTF-file bevat de uitgeschreven testgevallen.

COVER: PCT voor gevorderden

In complexe Use Cases kunnen situaties ontstaan waarbij paden elkaar uitsluiten. Een beslissing in het begin van de Use Case kan bijvoorbeeld een padkeuze aan het einde uitsluiten. COVER biedt de mogelijkheid om (in paren) deelpaden op te geven die NIET tegelijkertijd in een testpad mogen voorkomen.
Omdat het genereren van testgevallen in COVER nauwelijks inspanning/tijd kost, kan deze functionaliteit ook gebruikt worden om de deelpaden uit te sluiten die wel geidentificeerd/gespecificeerd zijn maar waarvan de realisatie nog even op zich laat wachten.
De deelpaden die niet bijelkaar mogen voorkomen, kunnen worden opgegeven in het veld "Verboden of (nog) Ongewenste Padcombinaties".

Vaststellen initiŽle gegevensverzameling

Zie het TMapģ-boek.

Opstellen testscript

Zie het TMapģ-boek.