Hardware en Software
Google

 Ezelsbruggetjes: Hardware en Software
  foto: http://www.eaglezen.com/office8.html

DigiTaal

Hard en soft

Ze zeggen dat er nog mensen zijn die hardware en software niet uit elkaar kunnen houden. Welnu, er zijn geen trucjes voor, alleen enkele scabreuze ezelsbruggetjes. Dus moeten we eens en voor altijd onthouden dat in een computersysteem alles wat we vast kunnen nemen, hardware is en software al het andere. Software zijn de programma's en procedures die nodig zijn om een computersysteem of eender welk ander toestel te laten doen wat het moet doen. Een televisietoestel is hardware; de televisieprogramma's en het computerprogramma dat het toestel doet gehoorzamen aan drukken op de afstandsbediening, zijn software. De cd-speler en het cd-schijfje zijn hardware; muziek is software. Het cd-schijfje is dan de drager van de software. Een blad papier en een pen zijn hardware; de tekst is software. De computer en de printer zijn hardware; het tekstverwerkingsprogramma en het programma dat een tekst naar de printer stuurt, zijn software. Het toestel, of de hardware, is de constante; programma's roep je op of steek je bij of verander je naarmate je iets anders wil doen of bekijken.
Er zijn twee soorten computersoftware: systeemsoftware en toepassingssoftware. De systeemsoftware controleert de uitvoering van andere programma's: hij zorgt ervoor dat programma's gestart worden, dat ze op een bepaalde manier gepresenteerd worden aan de gebruiker, dat twee programma's zoals een tekstverwerkingsprogramma en een printerprogramma kunnen samenwerken. Toepassingssoftware zijn programma's zoals tekstverwerking, een boekhoudpakket of een tekenprogramma. Het achtervoegsel ,,ware'' is niets anders dan het Engelse woord voor ,,waar'', zoals in deegwaar en koopwaar. De computersector was er snel bij om met ware andere samenstellingen te maken. Softwaremakers die nieuwe producten lang op voorhand aankondigen, om de wind uit de zeilen te nemen van concurrenten die misschien eerder met een gelijkaardig product op de markt zullen zijn, verkopen vaporware (stoomwaar). Programma's die op papier veel beloven, heten brochureware.

* * *

Zachtwaar en hardwaar zijn de letterlijke vertalingen van software en hardware. Maar of die termen zullen helpen om eindelijk wel het verschil te onthouden tussen software en hardware, is twijfelachtig.

 

Bron: De Standaard
Disclaimer - Copyright Violation - Contact